Czym myć lodówkę

Lodówka to miejsce, w którym przechowywana jest żywność. To sprawia, iż zawsze powinna być ona niezwykle czysta. Jednak okazuje się, że sprzątanie lodówki nie jest zbyt celebrowane w polskich domach. Proces ten jest realizowany dość rzadko, co naturalnie nie powinno mieć miejsca. Czym myć lodówkę? Jak zaplanować pracę i ją wykonać?

Zanim zaczniemy myć lodówkę

Przed przystąpieniem do pracy trzeba wyłączyć chłodzenie w lodówce. Dzięki temu sprzątanie będzie odbywało się w przyjemniejszej temperaturze. Równocześnie wyłączone chłodzenie, to mniejsze zużycie prądu przez lodówkę.

Czas na mycie lodówki to równocześnie możliwość zrobienia przeglądu posiadanej żywności. Sprawdzenie terminów przydatności różnych produktów, z naciskiem na te otwarte. Pozbycie się wszystkich produktów, które nie nadają się do spożycia.

Kiedy lodówka zostanie pusta, należy powyciągać szuflady oraz półki. Półki oraz szuflady najlepiej i komfortowo można umyć w wannie czy pod prysznicem. Do ich mycia należy wykorzystać gąbkę kuchenną oraz wodę z małym dodatkiem płynu do zmywania naczyń.

Czym myć lodówkę?

Płyn do zmywania plus ciepła woda to najlepsza mieszanka do mycia lodówki. Bardzo łatwo go zrobić, każdy przecież posiada w kuchni niezbędne składniki. Można również skorzystać z produktów dedykowanych. Niektórzy producenci lodówki wprost wskazują odpowiednie preparaty do mycia ich lodówek.

Wiele osób stosuje popularne domowe metody mycia lodówek. Skuteczne przez dekady, skuteczne również dziś. Wystarczy ocet zmieszać z wodą. Taki roztwór pozwoli bardzo dokładnie umyć wnętrze lodówki. Nie należy obawiać się, że ocet pozostawi w lodówce przykry, niechciany zapach. Wystarczy krótkie jej krótkie wietrzenie po całkowitym umyciu, aby zapach octu wywietrzał.

Myjąc lodówki, stanowczo należy unikać środków z silną chemią w składzie. To preparaty oparte o chlor, kwas czy rozpuszczalniki. Ich zastosowanie nie da pożądanych efektów, równocześnie mogą zniszczyć lodówkę.

Mycie lodówki to nie tylko wnętrze. Starannie należy umyć część zewnętrzną, z naciskiem na uchwyt. Wystarczy do tego użycie jednego ze środków do czyszczenia kuchni.

Jak umyć zamrażarkę?

Zamrażarka na pewno nie wymaga tak częstego mycia, jak wnętrze lodówki. Mając większe zapasy zamrożonej żywności lepiej zaczekać z generalnym sprzątaniem. Najlepszym okresem na czyszczenie zamrażarki jest zima. Wtedy posiadane mrożonki można bez problemu wyłożyć choćby na balkon i spokojnie zająć się myciem zamrażarki.

Po wyłączeniu zamrażarki ważnym zadaniem jest zebranie wody z szuflad. Sposobem na to jest rozłożenie ręczników. Zabronionym jest jakiekolwiek usuwanie lodu, szronu ze ścianek za pomocą ostrych narzędzi, przedmiotów. Szuflady konieczne należy umyć w identyczny sposób jak te z lodówki. Czyli mieszanką wody i płynu do mycia naczyń. Wnętrze zamrażarki najlepiej jest umyć za pomocą roztworu sody oczyszczonej oraz wody. Po całkowitym umyciu zamrażarki należy ją osuszyć i dopiero wtedy włożyć szuflady na swoje miejsce. Kiedy można włożyć do takiej zamrażarki żywność? Będzie to możliwe dopiero po około 60-90 minutach. Zamrażarka musi uzyskać odpowiednią temperaturę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here